Forord    |    Info   |    Aktuelle hvalpekuld    |    Opdrættere   |    Forside

 

 

Information

 

 
 

Labrador retrieveren har udviklet sig meget siden den i 1950'erne kom til Danmark. Der er blevet avlet på labradorens forskellige egenskaber, i nogle tilfælde er der avlet på labradorens udstillingskvaliteter, i andre tilfælde er der blevet avlet på de jagtlige egenskaber.
Der er derfor i dag tre forskellige typer af labrador: En kraftigt bygget type, en lettere type, og typen som er en blanding af disse to typer.

Som førstegangs hvalpekøber kan det være utrolig svært at gennemskue, hvad der er hvad, når man kigger på det store udbud af labradorhvalpe. I nogle tilfælde bliver det først klart for den nye hundeejer, når der f.eks meldes til den første træning eller udstilling.

Den hvalp man køber er selvfølgelig verdens dejligst, men  fornemmelsen af at stå med en hund, som ikke kan bruges til det, som man ønskede, giver et lille skår i glæden.

Hundene på denne side er ikke til udstilling, men er egnet til jagt, markprøve og anden form for aktivitet, hvor man får glæde af deres store og vedvarende lyst til at arbejde for deres fører.

En labrador retriever efter engelske/irske markprøvelinier findes i farverne sort eller gul.

Hvorfor kaldes en labrador af markprøvelinier også en formel 1'er?

Begrebet ”Formel 1” indenfor labrador retrievere kan forklares med meget få ord.: Det er ganske simpelt en hund der er avlet på engelske/irske markprøvelinier.
Den almindelige opfattelse er, at det er en ny slags labrador der er kommet til indenfor de sidste 20 år, og at hvis en labrador er lille, spidssnudet og grim, er det en Formel 1.

Ingen af delene er rigtig.
Den kan godt have mange fejl og afvigelser i forhold til racestandarden, men det kan labradorer af anden avl også. Den kan også være stor, og stadig være en "Formel 1" hvis den har den afstamning der skal til.
I år 1954 importerede Carl Baron Iuel-Brockdorff, daværende formand for Dansk Retriever Klub, en labradortæve, Greatford Tale, efter F.T.Ch. Greatford Teal.
Denne hund var en Formel 1 af ypperste karat, ligesom mange andre af de importer der var i klubbens spæde start. Nok også fordi det var grever, baroner og godsejere der importerede dem til dem selv og deres skytter, og de kontakter de havde i England var fortrinsvis også til godsejere og gamekeepers i England. Betegnelsen ”Formel 1 ” var blot ikke ”opfundet” på det tidspunkt.

I løbet af årene blev der importeret og avlet mange andre og meget forskellige avlslinier i Danmark, hvor langt de fleste importer var af udstillingslinier. De fleste danskere har dog altid lagt vægt på at det var fra linier man vidste kunne arbejde.
I 1976 blev importeret 2 hanhunde, Staindrop Tarquin og -Tipler til Danmark, og så begyndte det at gå stærkt, årene efter kom Staindrop Saprine, Blackharn Brett, Swinbrook Boss, Rumbleton Sidney, Hedenham Park Flint og mange, mange andre.

I den sidste del af ‘70erne og først i 80èrne mødtes mange af de personer der havde importeret engelske markprøve- og jagtlinier, de trænede sammen og afholdt prøver efter det engelske mønster, på helt privat basis. Til en af disse sessions var der en journalist med for at se hundene, og han blev så begejstret, at han lavede en artikel til et jagtblad, Jagt og Fiskeri, og overskriften lød ”Er dette labradorens Formel 1??” Og således opstod betegnelsen for den type labradors.
Kilde: Dansk Retriever Klubs hjemmeside.

Hvad betyder bogstaverne foran navnene på stamtavlen?

Hvis en labrador har vundet flere certifikater på markprøve får den tildelt en titel. Der kan opnås flere forskellige titler, alt efter hvilken type markprøve hunden har fået sit certifikat på.

DKJCH: Dansk Jagtchampion
DKBRCH: Dansk Brugschampion
UHM 20xx: Unghundemester
EV 20xx: Elitevinder
RM 20xx: Retrievermester

FTCH: Field champion - Engelsk markprøvechampion
INT FTCH: International Field champion - International markprøvechampion
IRL FTCH: Irsk markprøvechampion
FTW: Field Winner - Engelsk markprøvevinder

 

 
  webmaster: Malene Hørby Oredsen